Další várka receptů z dýně, cukety, lilku a ………… vatovce! :-)

Protože moje obliba všemožných tykví a lilku pokračuje a zdá se, že nejsem jediná, přidávám další várku vyzkoušených receptů. Některé jsem obšlehla jinde a upravila (=zjednodušila), některé ani úpravu nepotřebovaly. A kdybyste nevěděli co je vatovec, tak to je prosím obří pýchavka. Takže kdybyste ji někde potkali jako já, ať víte, co s ní, je vynikající.:-)

Dýňový guláš
Pro tento recept asi není nejvhodnější dýně hokkaido, která je sladší a hutnější, ale jakási obyčejná žlutá dýně, jejíž sazenici jsem koupila omylem – být o trochu větší, řekla bych, že je to odrůda goliáš. V každém případě, vaří se to jako úplně normální guláš – na olej na cibulku dát místo masa na kostičky nakrájenou dýni. Osmahnout, okořenit paprikou a gulášovým kořením. Dusit do měkka v hovězím vývaru (masox postačí), poté zahustit nastrouhaným chlebem nebo tmavou jíškou. Lze část dýně nahradit houbami nebo masem (můj drahý maso silně postrádal, takže mi při dalším pokusu nic jiného nezbylo).

Dýňové pyré
Myslím, že se má dělat tak, že se rozmačká uvařená dýně a do ní se přidá sůl, smetana a kousek másla. Já rozmačkala uvařenou dýni a nastavila s ní bramborovou kaši a bylo to výborné.

 

Ratatouille

Ratatouille
Potřebujete lilek /1-2 dle velikosti/, cuketa /1-2/, paprika červená a žlutá 2x, 1/2-1 cervená cibule, česnek cca 5 stroužků, olivy (barva a množství dle chuti) bazalka, sůl, pepř, cca 2 lžíce olivového oleje, ale nic není povinné, naopak lze přihodit třeba rajče, ačokča, záleží co lednice dala. Na dochucení trochu mandlí (máte-li) a parmezánu (jasně, že může být i eidam 🙂

Nakrájejte a nechte vypotit lilek a cuketu, osmažte cibulku a česnek, potom lilek cca za 5 minut, potom přidat cuketu, smažit znovu cca 5 min, potom papiky, mandle a olivy (treba i rajcata, ale až za cca 5 min) a sůl a pepř a nechat ješte 10 min smažit, nakonec přidat trochu bazalky a parmezánu.

Cukeťáky
Jediné jídlo z cukety, které má opravdu rád i můj muž. Dělají se úplně stejně jako bramboráky, jen s cuketou místo brambor. Tedy nastrouhat cuketu, přidat vejce, česnek, sůl, majoránku a přisypat tolik mouky, aby se vytvořilo „akorát“ těstíčko. A smažit, poté ubrouskem vysát tuk.

Cuketový kotlík
Tohle je pro změnu můj absolutní favorit. Na másle se zpění cibulka a na ni se dá na kostičky nakrájená jedna obří nebo dvě normální cukety. Když se svaří natolik, že se do hrnce ještě něco vejde, přidat dvě rajčata a dvě papriky (osobně mám raději ačokču), uzeninu (není nutno), pár stroužku česneku a dusit. Po cca dvaceti minutách se objem hrnce smrskne ještě víc a to je čas na přidání kečupu dle chuti, ale hlavně hodně.:) Nezapomenout osolit, v receptu píšou cosi o přislazení, já to nikdy nepřislazovala, ale kvůli dětem dávám méně kečupu.

 

Cuketová buchta

Potřebujete: 250 gramů nahrubo nastrouhané cukety, šťávu z půlky citronu, 50 gramů nasekaných ořechů, 50 gramů rozinek, 3 vejce, 150 gramů moučkového cukru, 100 ml oleje, 300 gramů polohrubé mouky a půl prášku do pečiva.

Nastrouhanou cuketu zalijeme citronovou šťávou, smícháme s rozinkami a ořechy. V míse utřeme vejce s cukrem do pěny, do které postupně tenkým pramínkem zašleháme olej. Nakonec vmícháme cuketovou směs a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do koláčové formy, vyložené pečicím papírem a pečeme při 150ti stupních asi 45 minut. Jednoduchá a výborná.

Řecká fasolada s cuketou
Výborná jednohrncovka. Předem namočené fazole uvařit ve větším množství vody (a větším hrnci). K nim přidat jednu cibuli a kořenovou zeleninu (já dala jednu velkou mrkev, jednu petržel a trochu nastrouhaného celeru). Pak přidat jednu cuketu a vařit. Cca po půl hodině vaření jsem přihodila tři rajčata, půl hlavy česneku a rajčatový protlak. Dovařit, osolit, ovonět bylinkami (bazalka, oregano).

Zapečená cuketa
Tohle asi znáte, do pekáče navrstit brambory, na ně plátky cukety, dále šunku (opět není nutno), opět brambory, cuketu… dle výšky pekáče a hladu. Každou vrstvu osolit, nakonec zalít šlehačkou (raději jen půlku, z cukety je hodně šťávy) a přikryté péci.

Omáčka na špagety s cuketou a lilkem
Další variace na „červenou omáčku“, s cuketou spíš do žluta. Na olivový olej a cibulku dát cuketu a/nebo lilek, osmahnout, podusit, po chvíli přidat rajčata (pokud konzervovaná, tak se šťávou, pokud čerstvá, tak i protlak). Dá se přidat uzenina, tuňák nebo mleté maso. Osolit, ovonět bylinkami. Přidávala jsem i dýni goliáš.

Musaka
Trošku složitější, ale rozhodně to stojí za to!
Potřebujete:
2 větší lilky, mleté maso (cca 400 gramů, záleží zda to máte raději víc masové nebo víc zeleninové), 2-4 rajčata, cibuli, parmezán (ano, často dávám eidam) – hodně!, trošku bílého vína, olivový olej, 1 žloutek, ti aktivnější máslo, mouku a sůl na bešamelovou omáčku.

Plátky vyplakaného lilku osmahneme na pánvi a polovinou vyložíme vymazanou zapékací misku. Na cibulce osmahneme mleté maso, podlijeme vínem a přidáme pokrájená rajčata. Osolíme, ev. opepříme a skoro hodinu necháme dusit. Do hotové směsi vmícháme část sýra. Nějakým můžeme posypat i lilek v zapékací misce, na ten potom rozložíme masový nákyp. Nákyp pokryjeme druhou polovinou koleček lilku. Ti aktivnější mohou umíchat bešamelovou omáčku a dílo polít, já vyzkoušela obojí a když tam není, nepostrádám ji. Potírám pouze rozšlehaným žloutkem. Navrch přijde ještě trochu sýra. Musaka se peče asi hodinu. Asi se má jíst samotná, nám chutná se špagetami.

Indián

Lilkoví indiáni

Tento recept si dovolím zkopírovat z topreceptů.cz (http://www.toprecepty.cz/recept/4944-zapeceny-lilek-s-hermelinem/) a autora bych navrhla na nobelovku. Je to tak báječné, že dokonce ani neexperimentuji a nezjednodušuji. Lilek nakrájíme asi na 2 cm silné plátky (pro každého strávníka počítáme s jedním hermelínem a třemi plátky lilku), osolíme a necháme nejméně půl hodiny vypotit. Poté opečeme na oleji z obou stran do polovičního změknutí.
Do zapékací misky vrstvíme vždy: plátek lilku, plátečky česneku, 1-2 plátky šunky a polovinu hermelínu řeznou stranou dolů. Končíme lilkem se slaninou.
Dno zalijeme smetanou, přidáme proužky zbylé slaniny, pažitku a zbylý česnek nasekaný nadrobno.
Zapékáme asi půl hodiny při 200°C.

Tolik originál, my každého indiána (připomíná to totiž vzhledem zákusek, zvaný indián) propichujeme špejlí, aby lépe držel pohromadě. Kdyby vám náhodou nedržel, nezoufejte, na chuť to nemá vliv!

Lilek zapečený se sýrem, natvrdo vařenými vejci a bramborami, uvař. ve slupce
Tenhle recept jsem kdysi ulovila na neviditelném psovi, ale když jsem ho hledala, abych uvedla přesný odkaz, už jsem nenašla – ještě jsem nezkoušela, ale mám v plánu.
Suroviny: 2 střední lilky, 3-4 natvrdo uvařená vejce, 3-4 střední brambory, které jsme uvařili ve slupce, sůl (lze i pepř), 300g samostného „lepšího“ a jemně strouhaného eidamu nebo menší množství nivy, doplněné eidamem na potřebné váhové množství, 2 lžíce oliv. oleje na opékání „vyplakaných“ plátků lilku, trocha oleje na vytření zapékací nádoby, několik silnějších plátků rajčete, sekaná petrželová nať.
Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo,brambory uvaříme ve slupce, necháme zchladnout, oloupeme je a kolečkem (mřížkou) na výrobu salátu je protlačíme do mísy. Kolečkem taky protlačíme i vejce, ke směsi přidáme jemně nastrouhaný (rozdrobený) sýr a vše velmi opatrně osolíme nebo i opepříme a promísíme.
Neloupaný lilek nakrájíme na cca 1 cm silná kolečka , která osolíme z obou stran a necháme je na prkénku 30 minut vyplakat. Vyplakaný lilek otřeme papírovou utěrkou a zprudka, z obou stran a na pánvi s nepřilnavým povrchem opečeme na rozpáleném oleji.
Zapékací nádobu lehce vytřeme olejem a dno pokryjeme polovinou lilkových plátků. Na plátky navrstvíme směs a pokryjeme ji druhou polovinou lilku. Povrch poklademe silnějšími kolečky rajčat a hustě vše posypeme sekanou petrželkou.
Pokrm pečeme cca 40 minut ve středu vyhřáté trouby a při 200 °C.
Podáváme samozřejmě bez přílohy, jelikož součástí pokrmu jsou brambory.

Musaka s dýní Hokkaidó
Na trošce oleje necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme mleté maso, důkladně promícháme a necháme chvíli orestovat. Přidáme na kostičky nakrájenou dýni a necháme chvíli dusit. Přidáme na kostičky nakrájená rajčata a nezapomínáme směs občas promíchat. Zapékací mísu si potřeme trochou oleje a poklademe ji tenkými plátky brambor. Na brambory nalijeme část masové směsi a posypeme drobnými kousky česneku. Následně střídáme vrstvy brambor a masa podle libosti. Poslední vrstva je z brambor, kterou zalijeme 150 ml bujónu.
Dáme péct na 180 stupňů na 40 minut do předehřáté trouby. Poté zalijeme směsí mouky, vajec a jogurtu. Necháme ještě asi 15 minut dopéci, aby se nám vytvořila napovrch zlatavá kůrka.

Výborný kokosovo-dýňový nákyp
Zapůjčen odtud a výborný opravdu je: http://www.teepek.cz/skaut-in/1679-recepty-z-dyne/?rate=5
Potřebujete: 1 kg dýňové dužiny, asi ½ l vody, 300 g strouhaného kokosu, 1/8 l vody, 4 vejce, 100 g hnědého krystalového cukru, 125 g polohrubé mouky, ½ kávové lžičky soli, ½ kypřícího prášku, 3 plné lžíce másla na vymazání zapékací formy, 3 plné lžíce másla na povrch nákypu, 2 plné lžíce strouhaného kokosu na posypání

Vatovec

1. Nejdříve rozkrojte dýni, dužinu vyjměte, odstraňte semena a nakrájejte ji na kostičky.
2. Teď nalijte do hrnce tolik vody, aby hladina byla 2–3 cm ode dna (asi ½ l) a nasypte do ní nadrobno nakrájenou dýni. Nechte ji asi 10–15 min. vařit, dokud nezměkne.
3. V mezičase nasypte do mísy strouhaný kokos, zalijte 1/8 vody a vařečkou promíchejte.
4. Předehřejte troubu na 200 °C
5. Scezenou a dobře okapanou dýni nasypte do větší zadělávací mísy a ručním mixérem nebo šťouchadlem na brambory ji rozdrťte na drobnou kaši.
6. Teď k dýňové kaši přidejte žloutky, cukr, mouku s kypřícím práškem, kokos, sůl a nové koření. Všechno dobře promíchejte a nakonec lehce zamíchejte ze 4 bílků dobře ušlehaný sníh.
7. Zapékací formu vymažte máslem, naplňte dýňovou hmotou a navrch nakrájejte lupínky másla. Na závěr posypte zbylým strouhaným kokosem a vložte zapékací formu na 45–60 minut do předehřáté formy.
8. Jakmile kokosová moučka navrchu zhnědne, můžete ji zakrýt alobalem.

A málem bych zapomněla na slibovaný vatovec. Takže:

Jednoznačně nejlepší je obalovaný – kam se hrabou bedly. Je vynikající jak v trojobalu, tak v sýrovém těstíčku. Pokud jde, oloupejte ho. Chutí mi připomíná nejvíc tofu sýr. Lze z něj udělat smaženici, nebo je dobrý dušený – pozor, hodně se svaří, takže ho spotřebujete hodně.

Já jsem otestovala i pýchavkový krém – chutná zvláštně, ale myslím, že mohu doporučit, u nás zmizel velmi rychle.
Recept (převzato z http://jablonecky.denik.cz/zpravy_region/z-obriho-lanyze-usmazi-rizky20080528.html)
Houbu sloupnout ze slupky a nakrájet na kostičky, které je třeba dvacet minut povařit. Po té rozmixovat ručním mixérem, přidat deci bílého vína, sůl, bílý pepř a je-li potřeba, tak trochu zahustit jíškou připravenou na másle. Podávat s osmaženými kostkami housky.

Jen připomínám, že se vatovec hozený do vroucí vody hoooodně smrskne, takže vody dávat méně.
Dobrou chuť.:-)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>