Vyzkoušené recepty z dýně hokkaido

Jak jsem už mnoha lidem slíbila, zde se dělím o své vyzkoušené recepty z dýně hokkaido. Většinu z nich jsem si vymyslela nebo upravila, takže jsou rychlé a primitivní. Pokud máte nějaké další, budu ráda, když se podělíte. Mimo ty níže uvedené se dá dýně též vydlabat, naplnit nějakou dobrou směsí a upéci, ale to jsem ještě nezkoušela a dá se i normálně osmažit na pánvi (což nedělám, protože se bez smaženého obejdu, radši peču).

Dýňová krémová polévka
Na olivovém oleji osmahnout dýni, poté podlít a dusit. Když je měkká, rozmačkat, nějaké kousky mohou zůstat. Přidat zakysanou smetanu, osolit a povařit. Dle chuti možno přidat koření nebo na talíř osmaženou housku.

Pečená dýně s bramborem a anglickou slaninou
Na plech na pečicí papír vyskládat cca 1 cm tlusté „podkovičky“ dýně. Na druhý plech kolečka brambor (tenčí). Pokapat olivovým olejem, dle chuti pokapat sójovou omáčkou. Pečeme současně, když je obojí hotové, posolit , případně okořenit. Mezitím na pánvi na cibulce osmahnout kostičky anglické slaniny. Vše navrstvit na talíř, dolů brambory, na ně dýni a nahoru anglickou slaninu. Dochutit a ozdobit kopečkem zakysané smetany.

Dýňová nádivka
Standardně vyrobit hmotu na nádivku – u nás 4 rohlíky a 4 vajíčka, trochu mléka, pažitku a petrželku, uzené a osolit. Dýně, nakrájené na kostičky, jsem dala o kousek větší kopeček než byl těsta. Smíchat, do vymazaného pekáče a péct.

Kuře nadívané dýní
Opět standardně vyrobit nádivku do kuřete (tentokrát jen z 1 rohlíku) a přidat nakrájenou dýni. Standardně připravit kuře do pekáče, já nádivku dávám nejen do něj, ale i okolo a péci.

Grilovaná dýně
Nakrájet podkovičky stejně jako na pečení, potřít olivovým olejem a hurá na gril. Možno udělat něco podobného i s cuketou, lilkem, rajčaty a baštit s grilovaným masem. Grilovaná dýně chutná podobně jako pečené brambory, je i podobně sytá, takže se dá jíst místo přílohy.

Zapečená zelenina
My použili, co zahrada a lednice dala, osvědčilo se, ale myslím, že lze zkusit i jinou kombinaci. Každopádně – dýně, cuketa, lilek, mrkev a zelené fazolové lusky. Zeleninu nakrájet na kostky, dát do pekáče, osolit, přidat kousek másla a podlít sladkou smetanou. Mrkev a lusky napřed přelít vroucí vodou nebo předvařit, aby trochu změkly a upeklo se to společně. Před dokončením možno posypat sýrem (u nás zatím nebyl a snědlo se dřív než se obstaral).

Omáčka na špagety
Osmahneme kuřecí maso na olivovém oleji, přidáme na kostičky pokrájenou dýni, podlijeme a dusíme. Nechat dusit, dokud není maso hotové a část dýně rozvařená, což tvoří tu omáčku. Přidat smetanu (sladkou nebo zakysanou, jak je libo) dle chuti a případně trochu hotové jíšky, osolit, provařit.
Je možné přidat i jinou zeleninu a podávat s rýží.

Dýňová pseudo-svíčková
Příprava je úplně stejná jako klasická svíčková, ale místo veškeré zeleniny se dá jen dýně. Hotová omáčka je velmi podobná svíčkové, má jen trochu „kořeněnější“ chuť dýně.

Zapečená dýně s masem, brambory a cuketou a la Hanka
Do pekáče na dno kuřecí maso, pokrájené na malé kousky. Na něj nakrájet na kousky dýni a cuketu, horní vrstvu tvoří brambory. Zalít sladkou smetanou a pod alobalem péct cca hodinu.

A bonusový recept bez dýně, ale s lilkem, abych ho nezapomněla :-)
Lilková omáčka na špagety
Na cibulku mleté maso, osmahnout. Přidat na kostičky nakrájený lilek (resp. dva) a dusit. Časem přidat ještě cca 3-4 střední rajčata a česnek dle chuti, případně cuketu, máte-li. Před koncem dušení ještě rajčatový protlak (nebo konzervovaná rajčata bez protlaku). Okořenit něčím co je po ruce, oregano, bazalka nebo tak něco.

9 comments to Vyzkoušené recepty z dýně hokkaido

  • Jarka

    Hokaiido vyzkoušet

  • katka

    Přidávám další recepty.:-)

  • Dana

    Ahoj, moc děkuju za recepty. Jsou jak píšeš jednoduché až primitivní a právě takové mám ráda – když si člověk může vychutnat přirozenou chuť potravin. Díky :-)

  • katka

    :-) Já bohužel na nic složitějšího nemám čas. A mám další skvělé tipy – dýňové palačinky a dýňová polévka bez nádobí! Až tu druhou vyzkouším, dodám.

  • Někdo psal, že dýňová semínka obsahují zinek. Při tom ale radil, že vnitřek dýně i se semínky se má VYHODIT. To je velká chyba.
    Vnitřek dýně vydloubu lžící, přidám cibuli a stroužek česneku a ROZMIXUJI. Dýní pokrájím i se slupkou a vařím. Koncem vaření přidám rozmixovanou směs, KOUSEK MÁSLA, koření podle chuti a na hotovou hustou poléVku dám asmažené kostičky rohlíku.
    Pokud je polévka hustější, jako omáčka, uvařím si k ní přílohu KOLÍNKA.

    Je to dobré am hlavně ZDRAVÉ A LEVNÉ.

  • katka

    Hmm, to zní dobře, díky za tip.:-) Už jsem také slyšela, že se z vnitřku dá udělat polívka, ale nikdy jsem to nezkoušela.

  • Marka

    Mila Katko,moc ocenuji tve recepty,varis vtipne a zdrave

  • Bohuš

    Hokkaido se zařadilo na našem rodinném jídelníčku mezi běžné domácí potraviny a patří mezi nejoblíbenější.Sami si ji pěstujeme v bio kvalitě a kdo má možnost si dýně uskladnit,nemusí ji draze kupovat v zimě.My prodáváme ze dvora za 10-15kč/kg.Hospodaříme ve St.Poddvorově okr.Hodonín tel:607 80 89 80

  • Aleš

    Smažit nebo péct s olivovým olejem? To tedy opravdu ne – nesnáší vysoké teploty. Proto jen vařit či dusit.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>