Vyzkoušené recepty z dýně hokaido

Jak jsem už mnoha lidem slíbila, zde se dělím o své vyzkoušené recepty z dýně hokaido. Většinu z nich jsem si vymyslela nebo upravila, takže jsou rychlé a jednoduché. Samozřejmě také dobré.:-) Pokud máte nějaké další, budu ráda, když se podělíte. Mimo níže uvedené dobroty se dá dýně též vydlabat, naplnit nějakou chutnou směsí a upéci, ale to jsem ještě nezkoušela. Dá se i normálně osmažit na pánvi, což já nedělám, protože se bez smaženého obejdu, radši peču.

Dýňová krémová polévka
Tu zná asi každý a kolik kuchařů, tolik receptů. Já (a hlavně moje děti) mám ráda ten jednoduchý se zakysankou. Na másle s troškou olivového oleje osmahneme dýni (nakrájenou nebo nahrubo nasekanou v robotu), poté ji osolíme, podlijeme a dusíme. Případně ji můžeme celou upéct. Zkoušela jsem obě varianty a rozdíl mezi nimi nebyl velký, větší vliv na výsledný produkt má chuť samotné dýně. Když je měkká, rozmačkáme ji, pokud máte rádi kousky, tak si tam nějaké nechte. Já moc nekořením, ale občas přidám muškátový oříšek a skořici. Vynikající na zahřátí je zázvor. A nedávno jsem zkusila přidat koření na žebírka na medu a lžíci medu (takto nakládáme nejraději maso a zeleninu na grilování) a bylo to také neuvěřitelně dobré. No samozřejmě zakysanku, klidně až na talíř, ale netřeba šetřit.:-) A čím jiným ji doplnit na talíři než dýňovými semínky.

Pečená dýně s bramborem a anglickou slaninou
Na plech na pečicí papír rozprostřeme tenčí kolečka brambor a šup s nimi do trouby. Na druhý plech nakrájíme cca 1 cm tlusté podkovičky dýně. Můžeme je lehce pokapat olivovým olejem. Šoupneme do trouby k bramborům (takže se pečou o něco kratší dobu). Většinou mi to vychází, že jsou hotové současně, někdy dýně o trochu dřív. Protože manžel je masožrout, já v mezičase během pečení ještě na pánvi na cibulce osmahnu kostičky anglické slaniny, ale není to nutné. Po vyndání sesypeme do mísy (zvlášť brambory a zvlášť dýni), nezapomeneme osolit, případně okořenit (já nekořením). Vše potom pěkně navrstvíme na talíř, dolů brambory, na ně dýni a nahoru anglickou slaninu. Dochutíme a ozdobíme kopečkem zakysané smetany, která se prostě k dýni hodí.

Dýňová nádivka
Hmotu na nádivku vyrábím standardně – u nás 5 rohlíků a 5 vajíček, trochu mléka, něco zeleného (kopřivy, celer, pažitku, petrželku,..), uzené a osolit. Dýně, nakrájené na menší kostičky, přidám zhruba tolik, kolik je těsta. Když je jí víc, nádivka nedrží pohromadě a trhá se. Všechno smícháme a šup do vymazané a vysypané zapékací mísy a do trouby.

Kuře nadívané dýní
Recept na nádivku je stejný jako ten výše, ale množství menší a nacpeme ji do kuřátka. U nás je po nádivce velká poptávka, takže ji dávám nejen dovnitř, ale i všude okolo, co se jí vejde.

Grilovaná dýně
Nakrájíme podkovičky trošku delší než na pečení (aby nepropadávaly grilem, protože jednorázové hliníkové misky nepoužívám) a naložíme do olivového oleje se solí a kořením. Dle chuti lze použít směs na grilovanou zeleninu, já nakládám do směsi na žebírka na medu a přidávám ještě med. Je to trochu sladké a chutná to víc i dětem. Většinou nezůstává jen u dýně, ale nakládám i cuketu, lilek, papriku, někdy cherry rajčátka.  Grilovaná dýně chutná podobně jako pečené brambory (nebo batáty), je i podobně sytá, takže je to ke grilovanému masu výborná příloha. Jediné, nač je potřeba myslet, je, že zelenina potřebuje na grilu víc času než maso, tak abyste to měli současně, musíte zeleninou začít v předstihu.

Zapečená zelenina
Používám, co zrovna zahrada dala, ale nejvíc mi chutná dohromady dýně, cuketa, lilek, případně trocha papriky. Nebo pak třeba brambory, řepa, mrkev, cibule, ale to je zase jiný recept a bez dýně. Postup je opět trapně jednoduchý, všechno nakrájíme na kostky, dáme do zapékací misky, osolíme, a lehce podlijeme sladkou smetanou. Před dokončením je možné posypat sýrem, ideálně mozzarellou (u nás ale většinou není a nikdo ho nepostrádá).

Omáčka na špagety
Tohle je topovka mých dětí. Osmahneme drůbeží maso na másle/oleji, přidáme na kostičky pokrájenou dýni, podlijeme a dusíme, dokud není maso hotové a část dýně rozvařená, což tvoří tu omáčku. Můžeme jí trochu pomoci mačkátkem na brambory, ale kousky nevadí. Přidáme smetanu (sladkou nebo zakysanou, jak je libo) dle chuti, dosolíme, provaříme.
Narozdíl od předchozího receptu tady potom na talíři nezapomeneme na sýr, který máme rádi, protože ke špagetám patří.

Dýňová pseudo-svíčková
Nevím, jestli není rouhání nazývat tuto omáčku „svíčková“, protože je oproti ní primitivní, ale opravdu je jí velmi podobná, má jen trochu „kořeněnější“ chuť dýně. Jako u každé omáčky je základ mít dobré maso, které na plátky osmahneme na cibulce. Stejně jako u receptu výše přidáme na kostičky pokrájenou dýni, osolíme, podlijeme a dusíme, dokud není maso hotové a dýně z většiny rozvařená. Potom maso vyjmeme, Omáčku rozmixujeme, přidáme sladkou smetanu a provaříme. Nepřidáváme žádnou jinou zeleninu a pokud je dýně dobrá, nepotřebujeme ani jiné koření.

Zapečená dýně s masem, brambory a cuketou a la Hanka
Do zapékací misky na dno naskládáme kuřecí maso, pokrájené na malé kousky. Na něj přijde vrstva dýně a cukety (také na malé kousky), horní vrstvu tvoří brambory. Zalijeme sladkou smetanou (ale ne moc, protože i cuketa pustí dost šťávy) a pod alobalem pečeme cca hodinu. Na konci můžeme odkrýt, pokud máme rádi křupavé brambory, nebo posypat nastrouhaným sýrem.

A bonusový recept bez dýně, ale s lilkem, abych ho nezapomněla 🙂
Lilková omáčka na špagety
Na cibulce osmahneme mleté maso. K němu přidáme na kostičky nakrájený lilek (resp. dva) a dusíme. V průběhu přidáme ještě cca 3-4 střední rajčata a česnek dle chuti, případně cuketu, máme-li. Před koncem dušení ještě rajčatový protlak (nebo můžeme místo čerstvých použít konzervovaná rajčata a pak je to bez protlaku). Okořeníme něčím zeleným, co máme po ruce, ideálně oreganem, bazalkou.

Dobrou chuť!

9 comments to Vyzkoušené recepty z dýně hokaido

  • Jarka

    Hokaiido vyzkoušet

  • katka

    Přidávám další recepty.:-)

  • Dana

    Ahoj, moc děkuju za recepty. Jsou jak píšeš jednoduché až primitivní a právě takové mám ráda – když si člověk může vychutnat přirozenou chuť potravin. Díky 🙂

  • katka

    🙂 Já bohužel na nic složitějšího nemám čas. A mám další skvělé tipy – dýňové palačinky a dýňová polévka bez nádobí! Až tu druhou vyzkouším, dodám.

  • Někdo psal, že dýňová semínka obsahují zinek. Při tom ale radil, že vnitřek dýně i se semínky se má VYHODIT. To je velká chyba.
    Vnitřek dýně vydloubu lžící, přidám cibuli a stroužek česneku a ROZMIXUJI. Dýní pokrájím i se slupkou a vařím. Koncem vaření přidám rozmixovanou směs, KOUSEK MÁSLA, koření podle chuti a na hotovou hustou poléVku dám asmažené kostičky rohlíku.
    Pokud je polévka hustější, jako omáčka, uvařím si k ní přílohu KOLÍNKA.

    Je to dobré am hlavně ZDRAVÉ A LEVNÉ.

  • katka

    Hmm, to zní dobře, díky za tip.:-) Už jsem také slyšela, že se z vnitřku dá udělat polívka, ale nikdy jsem to nezkoušela.

  • Marka

    Mila Katko,moc ocenuji tve recepty,varis vtipne a zdrave

  • Bohuš

    Hokkaido se zařadilo na našem rodinném jídelníčku mezi běžné domácí potraviny a patří mezi nejoblíbenější.Sami si ji pěstujeme v bio kvalitě a kdo má možnost si dýně uskladnit,nemusí ji draze kupovat v zimě.My prodáváme ze dvora za 10-15kč/kg.Hospodaříme ve St.Poddvorově okr.Hodonín tel:607 80 89 80

  • Aleš

    Smažit nebo péct s olivovým olejem? To tedy opravdu ne – nesnáší vysoké teploty. Proto jen vařit či dusit.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>